LOW LEVEL LASER THERAPIE

Low Level Laser Therapie (afgekort LLLT), ook wel ‘Cold Laser’ of ‘Soft Laser’ therapie genoemd,  is een wetenschappelijk geteste behandelmethode op cellulair niveau dat een effectief wapen is gebleken in de strijd tegen tal van ziekten en aandoeningen.

Low Level Laser Therapie stimuleert het zelf herstellend vermogen van het lichaam door middel van lokaal toegepast rood licht en infrarode laserstralen. Cellen in het lichaam absorberen de secuur gerichte lichtbundels en converteren ze in biochemische energie dat herstel en genezing bespoedigt. Om precies te zijn: Het laserlicht stimuleert de energie producerende delen van de cel, de mitochondria geheten, om stoffen aan te maken die het vernieuwingsproces van de beschadigde cellen versnellen. De ‘batterij’ van de cellen krijgt als het ware een kick om weer normaal te functioneren. De werking van de LLL is gebaseerd op de volgende uitgangspunten:

  • Circulatie verbetering
  • Immuun stimulatie
  • Ontstekingsremming
  • Oedeem remming
  • Pijnstilling
  • Wondheling

Laserlicht kan wel tot 6 cm of meer doordringen en heeft effect op gewrichten, weefsel, spieren en pezen. Daardoor is het te gebruiken voor een groot scala aan gezondheidsklachten. Lees hier wat er met LLLT behandeld kan worden

artrose
aanmaak collageen.
acne (combinatie rood en blauw licht)
acute blessures
aderontsteking
allergische en chronische hooikoorts
artrose en artritis
brandwonden
carpaal tunnel syndroom
diabetische neuropathie
diabetische voet
fibromyalgie
gescheurde pezen en spieren
gewrichtspijn
gordelroos
hernia
herpes (lip- of koortsblaasjes)
herstel zenuw
hersenschudding, sommige niet aangeboren hersenschade
huidirritaties
huidpijn
huidverjonging, regeneratie
insectenbeten en blaasjes
kloofjes
kneuzingen en verrekkingen
littekens en littekenweefselpijn
myofaciale klachten (triggerpoints)
na nieuw heupgewricht of knie
neuropathie na herpes infectie
ontstekingen algemeen
peesontsteking
pijn door slecht geheelde breuk of blessure
pijn en weefselschade na bestraling borstkanker
rugklachten
schaaf-, snijwonden
slecht genezende wonden
slijmbeursontsteking
slijtage wervelkolom
spier en gewrichtsklachten
sportblessures
verdikte achillespees met knobbels
versneld herstel na cosmetisch ingreep
versnelde wond en botheling
voor en na tandoperaties
voorkomt litteken weefselvorming
wallen onder de ogen
whiplash
zenuwpijn
zwellingen

Bij de therapie zijn er twee verschillende reacties.

A – Het korte termijn effect, cellen maken stoffen aan (zoals endorfine en cortisol) die voor pijnvermindering zorgen. De sterkte van de reactie verschilt per persoon.

B – Veel belangrijker echter is het lange termijn effect, het progressieve genezingsproces, dat sterker wordt door elke volgende behandeling.

Afhankelijk van de klacht merkt je meestal na 2 tot 3 keer al enige verbetering. Over het algemeen is een behandeltijd van 3 tot 6 weken nodig met verschillende behandelingen per week. Studies laten zien dat lasertherapie in 70 tot 90 % van de gevallen positief resultaat heeft.

Genezing verloopt aanzienlijk sneller (bij sportblessures kan dat wel in de helft van de normale hersteltijd zijn). De pijnklachten worden minder of verdwijnen helemaal, je kunt beter bewegen en littekens vervagen.

De behoefte aan pijnstillers wordt minder of verdwijnt. Wanneer na een operatie softlaser wordt toegepast, ontstaat er veel minder littekenweefsel. Littekenweefsel zier er niet mooi uit maar is ook vaak de oorzaak van blijvende pijnklachten. Het maakt het lichaamsweefsel stijver en minder elastisch. Doordat ook de doorbloeding gestimuleerd wordt kan soft laser een belangrijke hulp zijn bij moeilijk helende wonden.

Laserlicht uit het infrarood spectrum dringt dieper door dan uit het rode spectrum. Vaak wordt een combinatie van rood en infrarood toegepast. Bij lasertherapie wordt het lichaam gestimuleerd tot zelfgenezing. Aanvullende vitaminen en mineralen supplementen zijn belangrijk om  de effectiviteit van een behandeling te versterken. Hierbij zijn ook antioxidanten van groot belang.

Wetenschappelijke studies LLLT

De positieve werking van Low Level Laser Therapie wordt ondersteund door meer dan duizenden wetenschappelijke publicaties en honderden dubbel blinde studies. Lage intensiteit laser stimuleert het natuurlijke genezingsproces van het lichaam zonder ongewenste bijwerkingen. Wereldwijd zijn er meer dan 2500 onderzoeken over laser gepubliceerd waaronder een groot aantal over de effecten van Photobiomodulatie. Het low level laser apparaat is FDA goedgekeurd

Op https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/ is veel (wetenschappelijke) informatie over deze vorm van lasertherapie.

Tarieven

Een Low Level Laser behandeling kost EURO 60,00 per behandeling. Een 10-rittenkaart van minimaal 2 behandelingen per week kan aangeschaft worden voor EURO 400,00.